The new sustainable centre in Hastings Country Park is part of an ‘Up Straw’ project to demonstrate the benefits of using straw in public buildings across North West Europe. It will be home to information about the park: its geology, habitats, species and heritage. Located on Lower Coastguard Lane at the Firehills end of the park, it will make the most of the park’s stunning views over the English Channel. 

Construction continues through the summer so there will be opportunities to watch exciting stages in the build such as the straw-bale walls being constructed and the application of lime render. Colin Fitzgerald, lead councillor for the environment, explained: “The innovative Up-Straw project aims to showcase sustainable and energy-efficient building projects with reduced carbon footprints”. 

The project is funded by Hastings Borough Council with a grant award of £475,000 from Interreg North West Europe and the construction team is headed by SIA Design and Build. 


We hope you have enjoyed reading this article. The future of our volunteer led, non-profit publication would be far more secure with the aid of a small donation. It only takes a minute and we would be very grateful.